InstantLady főz

A szakértők azt mondják, egy új dolog akkor tud szokássá válni, ha azt minden nap csináljuk egy hónapon keresztül. 30 nap után kezd bekapcsolni az autopilóta mód, mikor is gondolkozás nélkül megszokásból csináljuk a dolgokat.

A 10-es listámon van egy könnyű tétel, a napi 30 perc mozgás (hétköznap a nagyfiamért az oviba ugyan BKV-val megyünk a kicsivel, de hazafelé a “parkon át”, jó levegőn gyaloglunk kb. 3,5 km-t 45-60 perc alatt) az összes többi bármilyen egyszerűnek tűnik, a való  életben gyakran kihívás. Például ott vannak a vitaminok. A reggeli káoszban gyakran mindenki eszik, csak én nem. Éhgyomorra nem veszem be a vitamint, aztán pedig elfelejtődik (néha a reggelizés is). Visít a gyerek, bekakilt, még enni kér, gyorsan elindítok egy mosást, elrakom a száraz ruhákat, jaj már altatni kell, végre alszik, akkor ezt-azt megint megcsinálok s máris ebéd idő. A reggeli meg a vitaminok kimaradtak… UUUPS! De sebaj, innen szép nyerni!

Visszatérve a listára, a főzést választottam első bevezetendő napi feladatnak, mert számomra az az igazi kihívás. Ismerek olyanokat, akik se perc alatt összedobnak több fogásos ételt és a világ legtermészetesebb dolga számukra, hogy főznek, de olyat is, aki évente 1x főz a családjának, ünnepnapkor. Van akinek anyuka főz és beugrik érte, van aki menzán eszik, megint mások rendelnek és a legszerencsésebbeknek szakácsuk van. 

Mikor az USA-ban éltem, az egyik kedves ismerősöm a férje szülinapjára szakácsot “ajándékozott”. Az illető minden hétvégén elküldte a heti menüt egyeztetésre, aztán bevásárolt, elment a családhoz és pár óra alatt megfőzött 5 napra. Olyan ételeket készített, amik egymással jól kombinálhatók, így a maradék mindig illett a többi étel valamelyikéhez. Szombaton “maradék” nap volt, vasárnap étterem. Ez az ismerősöm – hívjuk J-nek – azt mondta nekem: “A magyar nők vállán túl sok dolog van, nem kell ennyi mindent csinálni.” És milyen igaza van! Lehet venni vasalásmentes ruhákat (akár használtan is!) mégis sokan vasalnak. Létezik mosogatógép, mégis kézzel mosogatunk. A szárítógép a vasalást is feleslegessé teheti akár, a teregetést pedig nyilvánvalóan. Sok kicsi, sokra megy időben is! 10 perc mosogatás helyett 5 perc mosogatógép ki-be pakolás, 10 perc teregetés – 5 perc leszedés – 1 óra vasalás. Napi két mosogatásnál, heti 2 mosással számolva az havi szinten 10×30 perc + 150×4 = 300 + 600 = 900 perc / hó vagyis 15 óra. HAVONTA 1/2 napot ELPAZAROLUNK! És ez csak a mosogatás – teregetés – vasalás… A legIDŐRABLÓbb házimunka szerintem a FŐZÉS. A férjem egyetért velem ebben (is). Így évekig nem főztem. Úgy gondoltuk, főzés helyett töltsem az időt a gyerek(ek)kel és persze vele. 

Aztán egyszer csak a Jófogáson keresgélve előbukkant egy elektromos multifunkcionális főzőedény. Mire utánaolvastam, hogy melyik mit tud – mert a 3,5 éves ultraVÁLOGATÓS úrfinak mégiscsak valahogy zöldséget & gyümölcsöt kell az étrendjébe varázsolni – addigra kaptam egyet ajándékba. Költözési őskáosz miatt hónapokig rá se néztem, aztán rávettem magam a kipróbálására és egymásba szerettünk! Ez az okos edényke kiveszi a konyhai munkálatokból a felesleges lépéseket és nem utolsó sorban kevésbé veszélyesnek érzem gyermekeimre nézve, mint a nyílt lángot. 

A múlt héten készült benne:

 • leves (kevergetés nélkül!!!)
 • lekvár (kevergetés nélkül!!!)
 • amerikai rizses hús (kevergetés nélkül)
 • tejbegríz (no, recept híján azt kevergettem, de elvileg létezik kevergetés mentes verzió csak még nem találtam rá…)

A folyamat egyszerű:

 1. recept szerint kimérjük & előkészítjük a hozzávalókat
 2. beállítjuk a megfelelő programot  (ha kell időt & hőmérsékletet állítunk)
 3. elindítjuk a gépet (ami magától melegen tartó funkcióra kapcsol ha végzett)
 4. csinálunk amit akarunk, míg a gép helyettünk végzi a munkát 😉 (ezt a részt szeretem legjobban)
 5. tálalunk
 6. boldogan nézzük, ahogy válogatós gyermekünk ebédbe rejtve megeszi a zöldséget és beseperjük férjünk hálacsókját & bókjait

(A 6. lépés kihagyható / személyre szabható!)

Másik nagy szerelmem a mikró. Ahogy a multifunkciós edény, a mikró is helyettünk gályázik! 🙂 

A múlt héten csinált nekünk:

 • levest
 • tésztát
 • tarhonyát

De rendszeresen főz a családomnak pl. tejberizst & rizskochot is. Ez utóbbi receptjét mindenki követeli, aki megkóstolja. 

Hogy pontosan mit és hogyan csináltam, a következő bejegyzésben osztom meg veled.

 • InstantLady